Kan ik mijn huis gratis laten taxeren?

maandag 24 oktober 2022

Kan ik mijn huis gratis laten taxeren?

Je wilt weten wat jouw huis waard is maar daarvoor wil je niet honderden euro’s betalen. Heel begrijpelijk maar is het ook mogelijk? Taxateurs werken niet voor niets, die studie en certificaten moeten ook betaald worden. Soms is het onvermijdelijk om deze kosten te maken maar zeker niet altijd. Kun je een huis gratis laten taxeren? Wat is een taxatie eigenlijk? Dat en meer lees je op deze pagina.

Kan ik mijn huis gratis laten taxeren?

Als je een heel eenvoudig en snel antwoord wilt hebben op deze vraag dan is het “nee, je kunt een huis niet gratis laten taxeren”. Als er gevraagd wordt om een officieel taxatierapport dan ontkom je er niet aan om hiervoor kosten te maken. Het goede nieuws is dat je voor enkele tientjes al een goedkope taxatie kunt laten maken. Maar een gratis taxatie bestaat niet, een gratis waardebepaling wel. Wat je moet betalen is sterk afhankelijk van de toepassing.

Wat is een gratis waardebepaling?

Een woningtaxatie is een waardering van vastgoed. Een erkende taxateur kijkt naar een groot aantal kenmerken van het pand om te bepalen wat de waarde is. Dit is een ‘gewogen’ waarde, een bedrag dat overeenkomt met de huidige woningmarkt. Wat je als koper moet betalen kan anders zijn, bijvoorbeeld als je overbiedt op een woning. Het is één soort waardebepaling maar er zijn meer manieren om de waarde van een huis te bepalen. Zo is er de gratis waardebepaling die makelaars voor je kunnen uitvoeren, er zijn ook websites waar je een berekening kunt maken.

Als je van plan bent om je huis te verkopen dan wil je weten wat een koper bereid is te betalen. Een taxatierapport geeft je een objectieve waardering en houdt geen rekening met een mooie lichtinval, het type gordijnen of een foto van het gezin aan de wand. Een koper die langskomt voor een bezichtiging let wel op dergelijke details. Als je op een zonnige middag een bezichtiging plant dan kun je een hoger bod verwachten dan wanneer dezelfde kandidaat koper op een regenachtige avond langskomt. Bij een waardebepaling door een verkoopmakelaar wordt met aandachtspunten rekening gehouden waar de taxateur niet naar kijkt. Het zijn daarmee andere berekeningen. Niet beter of slechter maar anders. Je kunt online gratis en vrijblijvend een waardebepaling voor je huis aanvragen door een erkende makelaar in de buurt. Dan weet je als eigenaar snel wat jouw mogelijkheden zijn.

Veel makelaars die aangesloten zijn bij één van de grote beroepsverenigingen zijn makelaar-taxateur. Dit betekent dat ze naast waardebepalingen ook taxaties mogen uitvoeren. Een taxatierapport is een officieel document, je moet hiervoor betalen. Een waardebepaling is een soort opstapje naar een verkooptraject, een vorm van promotie dus. Daarom kun je bij hetzelfde makelaarskantoor gratis de waarde laten bepalen maar je moet wel betalen voor een taxatierapport.

Goedkoop huis laten taxeren

Je kunt dus niet jouw huis gratis laten taxeren, het kan wel goedkoper. Sinds 2021 is het namelijk mogelijk om een Calcasa taxatie op afstand aan te vragen. Deze online taxatie bestond al langer maar tot 2021 werden deze taxaties niet geaccepteerd door hypotheekverstrekkers. De werkwijze lijkt een beetje op de online waardebepalingen die je op diverse websites kunt vinden maar er ligt een veel grotere database met informatie over huizen in Nederland achter dat steeds vernieuwd wordt. Dit systeem is al meer dan 20 jaar in ontwikkeling en wordt erkend door diverse grote partijen, zowel overheidsinstanties als commerciële organisaties. Een Calcasa Rapport kost een paar tientjes en je kunt dit taxatierapport online aanvragen. Dit kan direct of via een intermediair, de tarieven kunnen wat verschillen. Het betreft een officiële taxatie die je kunt gebruiken om de Nationale Hypotheek Garantie aan te vragen of een hypotheekaanvraag in te dienen. Controleer wel de voorwaarden voordat je een dergelijk rapport indient.

Er zijn restricties aan een goedkoop taxatierapport. Er komt niemand langs aan huis, er is geen mogelijkheid om vragen te stellen of details te bespreken. Daarnaast wordt er altijd een soort gemiddelde genomen op basis van vergelijkbare huizen. Als er in dezelfde buurt onlangs een aantal huizen zijn verkocht dan kan de software op basis van de verkoopprijzen redelijk nauwkeurig bepalen wat de waarde van jouw huis is. Er is enorm veel informatie vergaard over huizen in Nederland waardoor controle aan huis vaak niet meer nodig is. Toch zijn er een aantal huizen waarbij een online taxatie niet mogelijk is, in dat geval moet je toch een taxateur inschakelen die langskomt voor een opname.

Wanneer is goedkoop taxeren niet mogelijk?

In de eerste plaats accepteren niet alle hypotheekverstrekkers online taxaties, dit is een vrije keuze van de aanbieder. Je kunt nooit meer dan 90 procent van de taxatiewaarde lenen op basis van een online taxatie. Als je graag het volledige aankoopbedrag wilt lenen dan zul je dus een andere oplossing moeten zoeken die niet gratis zal zijn. Als een woning niet standaard is of niet vaak verkocht wordt dan is er onvoldoende vergelijking mogelijk met andere huizenprijzen. Dit zijn allemaal situaties waarbij goedkoop taxeren niet mogelijk is.

In het geval van een huis erven, verkoop na scheiding of een executieverkoop kunnen er aanvullende eisen worden gesteld aan het taxatierapport. Denk aan NWWI validatie. In dat geval moet er een erkend taxateur worden ingeschakeld. Degene die een taxateur inschakelt heeft in principe geen invloed op de uitkomst, het betreft een onafhankelijke inspectie. Dit biedt alle partijen zekerheid dat het bedrag objectief en betrouwbaar is. Maar zoals gezegd kan de feitelijke marktwaarde hoger of lager liggen.

Gratis huis laten taxeren

Als je voor de aanvraag van een hypotheek een taxatierapport nodig hebt dan kun je niet gratis laten taxeren, een goedkope taxatie is mogelijk als de geldverstrekker hiermee instemt. Op basis van een waardebepaling door een verkoopmakelaar kun je geen hypotheek afsluiten, de huiseigenaar kan wel beter een strategische vraagprijs bepalen en andere zaken bespreken. De kosten voor taxatie zijn aftrekbaar van de belasting, dat is in ieder geval een pleister op de wonde. Daarnaast kun je tarieven van taxateurs vergelijken, de kosten kunnen per aanbieder afwijken.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Huizenprijzen

Huizenprijzen 2022 2025

Ontdek hier alles over de huidige huizenprijzen maar ook over wat je de komende jaren kunt gaan verwachten. + ontdek de huidige waarde van jouw woning

Lees meer
Calcasa

Calcasa Rapport

Wat is een calcasa rapport?

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling