Calcasa Rapport

maandag 24 oktober 2022

Calcasa Rapport

Als je een straat met huizen op een rij ziet staan, dan zou je denken dat de waarde niet zoveel uitmaakt voor nummer 23 of bij de buren op nummer 25. Misschien heb je gelijk, waarom zou je dan een dure taxateur inschakelen? Met het Calcasa Rapport weet je snel wat een huis waard is en de kosten liggen veel lager dan een ‘echte’ woningtaxatie. Wat is een Calcasa Rapport, wat zijn de kosten en wat kun je ermee?

Wie is Calcasa?

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd in de Verenigde Staten een rekenmodel ontwikkeld om de waarde van huizen te bepalen zonder ze fysiek te bezoeken. De situatie ligt wat anders dan in Nederland maar het systeem bleek goed te vertalen naar de Nederlandse woningmarkt. Het Automated Valuation Model bleek goed te werken en er werd een rekenmodel ontwikkeld voor onze markt. De ABF Group zou samen met een aantal partijen in de vastgoedsector een model ontwikkelen. Op basis van ruim 100 miljoen gegevens werd het Nederlandse Automated Valuation Model ontwikkeld.

Na verloop van tijd zou het model erkend worden door organisaties als De Nederlandsche Bank, Vereniging Eigen Huis, NHG en De Waarderingskamer. In 2011 zou de naam veranderen naar Calcasa. Deze organisatie houdt data bij van 8 miljoen woningen, iedere week worden meer dan 2000 Nederlandse huizen getaxeerd. De klanten zijn voornamelijk bedrijven in het vastgoed maar ook consumenten kunnen hier terecht. Hypotheekadviseurs maken bijvoorbeeld gebruik van de Calcasa Desktop Taxatie, een manier om zonder een huis te bezoeken toch een nauwkeurige waardebepaling uit te voeren.

Wat is het Calcasa Rapport?

De ontwikkeling van dergelijke modellen is al zeker 25 jaar geleden gestart. Taxateurs maken vaak gebruik van rekenmodellen ter ondersteuning van hun diensten op locatie. Het Calcasa Rapport lijkt op de Desktop Taxatie maar dan gericht op consumenten. Je kunt een aanvraag indienen via jouw hypotheekadviseur of direct via de website van Calcasa. Ook organisaties als Eigen Huis bieden het Calcasa Rapport aan voor hun leden. Het betreft altijd een betaalde dienst, het tarief kan variëren per aanbieder. Als je een taxatie direct aanvraagt via de organisatie dan moet je vooraf betalen. Als jouw huis niet in aanmerking komt voor taxatie op afstand dan krijg je het bedrag retour. Als het wel mogelijk is dan ontvang je vlot het rapport in de mailbox.

Wat kun je met het Calcasa Rapport?

Met het Calcasa Rapport kun je bijvoorbeeld terecht om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan te vragen en een aantal hypotheekverstrekkers accepteren deze vorm van taxatie. In 2021 zouden de eerste banken hypotheken verstrekken via deze methode, er volgens steeds meer aanbieders. Informeer bij de hypotheekverstrekker of het Calcasa Rapport voldoende is bij aanvraag van een hypotheek.

Met slechts enkele tientjes voor een officieel erkend taxatierapport dat snel wordt geleverd lijkt er geen noodzaak te zijn voor taxateurs in Nederland. Maar er zijn wel enkele beperkingen op dit moment. Als eerste accepteren niet alle geldverstrekkers het Calcasa Rapport, als je elders een hypotheek aanvraagt dan moet je toch een taxateur inschakelen. Daarnaast mag je tot maximaal 90 procent van de taxatiewaarde lenen. Als je een huis laat taxeren op 500.000 euro dan kun je tot maximaal 450.000 euro dekken met de hypotheek. Voor de resterende 50.000 euro moet je dan nog een andere oplossing zoeken. Daarmee zal een Calcasa Rapport niet voor iedereen de meest ideale keuze zijn.

Werkt het voor alle huizen?

Een rekenmodel gaat altijd uit van gemiddelde waarden en moet schattingen maken. Als er in een wijk jarenlang geen huishouden is verhuisd dan wordt het lastig om de huidige woningwaarde te bepalen. Als je een monumentaal pand op het oog hebt dat uniek is, dan is er geen vergelijkingsmateriaal om een waarde op te baseren. Het resultaat werkt het beste met standaard woningen zonder opvallende kenmerken die goed in de markt liggen. Als je een niet-courant huis wilt kopen dan kom je toch weer terecht bij een taxateur die langskomt om het object in persoon te bekijken.

Wie accepteert het Calcasa Rapport?

Het aantal banken en andere hypotheekverstrekkers dat Calcasa Rapporten accepteert groeit gestaag. Het is lastig om een volledige lijst samen te stellen omdat er regelmatig namen bijkomen. Hier is een lijst van mogelijke aanbieders:

 • ABN AMRO
 • Argenta
 • ASR
 • Centraal Beheer
 • Florius
 • ING
 • Lloyds Bank
 • Moneyou
 • Munt Hypotheken
 • Rabobank
 • Robuust Hypotheken

Per aanbieder kunnen er aanvullende voorwaarden of restricties van toepassing zijn. Zo kan de maximale hypotheeksom lager liggen dan 90 procent of je kunt het taxatierapport alleen gebruiken bij het oversluiten van een hypotheek.

Zijn er andere opties?

Er zijn alternatieve methoden om de woningwaarde te betalen. Waar je voor kiest is gekoppeld aan de toepassing. Hier zijn drie mogelijke opties:

1. Taxatie aan huis (betaald)

Dit is de traditionele taxatie, uitgevoerd door een erkend taxateur. Je hebt zelf de keuze uit een taxateur zolang het pand zich in het werkgebied van de taxateur bevindt. Er wordt een datum en tijd ingepland, de woning wordt beoordeeld op een aantal vaste meetpunten. De uitkomst kan desgewenst nog gevalideerd worden door het NWWI, dan bekijkt een externe taxateur of de inhoud klopt. Sommige organisaties kunnen vragen naar een gevalideerd taxatierapport.

2. Waardebepaling aan huis (gratis)

Je kunt gratis en vrijblijvend online een waardebepaling aan huis aanvragen. Je krijgt dan contactinformatie van verkoopmakelaars in het postcodegebied waarin je de vrije keuze hebt welke makelaar je uitnodigt voor een waardebepaling. Deze berekening heeft geen officiële status al kan het resultaat dichter bij de werkelijke verkoopwaarde liggen dan bij een Calcasa Rapport. Bij een huisbezoek komen er mogelijk andere zaken aan bod die van invloed zijn op de woningwaarde.

3. Waardebepaling online (gratis)

Er zijn meerdere websites die je online een waardebepaling laten uitvoeren, sommige sites noemen dit zelfs een online taxatie wat niet juist is. Deze berekening is minder nauwkeurig dan het Calcasa Rapport of een huisbezoek en wordt doorgaans gebaseerd op de WOZ-waarde met mogelijk nog wat aanvullende data. Het is niet de meest betrouwbare berekening maar het kan je wel een idee geven van de woningwaarde. Als je de volgende stap wilt nemen vraag dan liever een gratis waardebepaling aan huis aan.

Het Calcasa Rapport is een betaalbare en snelle manier om een echt taxatierapport op te laten stellen. Het is echter niet in alle gevallen de beste oplossing.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Kan

Kan ik mijn huis gratis taxeren

Kan ik mijn huis gratis laten taxeren

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling