Desktop Taxatie

maandag 24 oktober 2022

Desktop Taxatie

Een huis taxeren kan veel geld kosten, daarnaast moet je een taxateur in de buurt vinden die tijd heeft om langs te komen. Is dit echt nodig als je in een standaard huis woont of wilt kopen? Met de Desktop Taxatie van Calcasa wordt de woning op afstand getaxeerd. Dat gaat sneller, je betaalt minder en je kunt er zelfs een hypotheek mee aanvragen. Of niet? Dat hangt af van de situatie. Je leest er alles over op deze pagina.

Wat is een Desktop Taxatie?

Een Desktop Taxatie is een woningtaxatie die uitgevoerd wordt op afstand. Een taxateur zit ergens in Nederland achter de computer en voert een waardebepaling uit van een huis. Er is dus geen huisbezoek nodig, alles gebeurt vanachter de ‘desktop’. Dit kan ook een laptop zijn, misschien zit de taxateur op de bank, dat maakt allemaal niet uit. Een Desktop Taxatie is niets anders dan een taxatie op afstand. Hoe is het mogelijk om de waarde van een huis vast te stellen op afstand?

Calcasa waardebepaling

Het meeste werk wordt niet uitgevoerd door de taxateur maar door complexe software waar al tientallen jaren aan gewerkt is. Op basis van een Amerikaans rekenmodel is er aan het begin van deze eeuw een model ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Er zijn een groot aantal kenmerken van miljoenen huizen in Nederland vastgelegd wat het mogelijk maakt om de waarde van een huis te bepalen. Het is dus deze software die de taxateur in staat stelt om een taxatie uit te voeren. Er wordt niet alleen gekeken naar het specifieke adres maar juist naar vergelijkbare woningen en de prijzen in de huidige markt.

Hybride taxatie

Calcasa biedt ook een online taxatierapport aan dat aanzienlijk goedkoper is. Dat is een modelmatige berekening ofwel een taxatie de door software wordt uitgevoerd. De Desktop Taxatie waar het hier over gaat is een hybride taxatie waarbij een taxateur gebruik maakt van de Calcasa database om tot een taxatiewaarde te komen. Is de uitkomst anders? Dat hoeft niet, het kan bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker of een verzekeraar meer zekerheid geven over de betrouwbaarheid van het rapport. Een taxateur kan de automatische berekening in context plaatsen en toepassen op de individuele woning.

Wat kost een Desktop taxatie?

Een standaard Desktop Taxatie kost 85 euro inclusief BTW. Het bedrag kan afwijken op basis van de hypotheekverstrekker en de specifieke eisen die ze stellen aan het rapport. Dat is duurder dan het Calcasa Only rapport waar je € 24,95 voor betaalt, in dat geval komt er geen taxateur van vlees en bloed aan te pas. Er zijn wel een aantal hypotheekaanbieders die genoegen nemen met dit geautomatiseerde rapport. Ook is er nog een waardebepaling waar je € 27,95 voor moet betalen. Daarmee kun je bijvoorbeeld de vraagprijs van een huis berekenen. Je kunt overigens gratis een verkoopmakelaar inschakelen die een waardebepaling op maat maakt bij jou thuis. Als je van plan bent om een huis te verkopen dan kun je beter die optie kiezen.

Kan ik een hypotheek aanvragen met een Desktop Taxatie?

Voorheen werden deze taxaties vooral gebruikt door professionele partijen die een indicatie wilde hebben van de woningwaarde. Sinds 2021 zijn er een aantal hypotheekaanbieders die een Desktop Taxatie of Calcasa Only rapport accepteren bij een hypotheekaanvraag. Dit betekent dat je geen taxateur hoeft in te schakelen, er komt niemand langs om jouw woning ter plekke op te nemen. Steeds meer geldverstrekkers accepteren een taxatierapport op afstand bij een hypotheekaanvraag maar niet allemaal en niet onder dezelfde voorwaarden.

Je kunt in ieder geval niet meer dan 90 van de taxatiewaarde lenen bij de bank op basis van een Desktop Taxatie. Bij een reguliere taxatie kun je tot 100 procent lenen. Er zijn hypotheekverstrekkers die je nog minder laten lenen met een online taxatie of dit rapport alleen gebruiken voor een hypotheek oversluiten. Informeer daarom bij de aanbieder of bij de hypotheekadviseur welke eisen worden gesteld aan de taxatie.

Niet alle huizen zijn geschikt voor een Desktop Taxatie

Bij deze hybride taxatie is er wel een taxateur maar die komt niet langs om de woning te bekijken. Dat is vaak geen bezwaar want vergelijkbare huizen zullen ongeveer dezelfde waarde vertegenwoordigen. Als er onlangs flink verbouwd is dan zal de waarde wel sterk afwijken, in dat geval biedt de Desktop Taxatie geen uitkomst. Betreft het een uniek pand dat je niet kunt vergelijken met andere huizen? Wijkt de woning teveel af van het gemiddelde? Dan zul je toch echt een taxateur moeten inschakelen om een taxatierapport op te stellen. Je moet vooraf betalen voor een Desktop Taxatie, als blijkt dat een huis niet getaxeerd kan worden dan krijg je dit bedrag retour.

Waar kan ik terecht voor een Desktop Taxatie?

Via desktoptaxatie.nl kun je direct een rapport opvragen en betalen voor de aanvraag. Het is ook mogelijk om een rapport via een intermediair op te vragen. Je wordt automatisch gekoppeld aan een taxateur die op afstand de aanvraag zal behandelen, normaal gesproken heb je dezelfde of de volgende dag al een taxatierapport in huis per mail. Je hebt verder geen contact met de taxateur, je bestelt, betaalt en wacht af op de uitslag.

Taxeren of waarderen?

Een woningtaxatie is de meest objectieve manier om de waarde van een object te bepalen. Er zijn strenge regels aan verbonden, dit geldt ook voor de Desktop Taxatie. Er is ook een ‘standaard’ waardebepaling die eveneens via software uitgevoerd kan worden of door een verkoopmakelaar. Een online waardebepaling is een ruime schatting van de woningwaarde op basis van openbare informatie over huizen in Nederland. Een waardebepaling aan huis is gericht op een specifieke woning met als doel de marktwaarde te bepalen bij verkoop van een huis.

Als je een hypotheek wilt aanvragen, of voor een ander doel een taxatierapport nodig hebt, dan kun je met een Desktop Taxatie geld besparen. Wil je een huis verkopen? Dan heb je meer aan een waardebepaling aan huis door een verkoopmakelaar. Die helpt je de werkelijke marktwaarde te bepalen en geeft je advies om de woning interessanter te maken voor kopers. De verkopende partij heeft in de meeste gevallen geen taxatierapport nodig.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Gratis

Gratis waardebepaling

Wil je weten wat jouw huis waard is? Klik hier voor een gratis waardebepaling

Lees meer
Huizenprijzen

Huizenprijzen 2022 2025

Ontdek hier alles over de huidige huizenprijzen maar ook over wat je de komende jaren kunt gaan verwachten. + ontdek de huidige waarde van jouw woning

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling