Gratis waardebepaling

maandag 24 oktober 2022

Gratis waardebepaling

Weet jij wat je huis waard is? Wie moet je geloven? Je wilt niet honderden euro’s uitgeven voor een taxatie door een erkend taxateur maar een gratis online waardebepaling brengt je ook niet echt verder. Voordat je gaat onderhandelen met een potentiële koper wil je als huiseigenaar natuurlijk weten wat de werkelijke woningwaarde is. Kun je een gratis waardebepaling laten uitvoeren die wel betrouwbaar is? Ja, dat kan en hoe dit werkt leggen we uit op deze pagina.

Wat is jouw huis waard?

Het bedrag wat je ooit voor je woning hebt betaald is de waarde van je huis. Tenminste, wat betreft de hypotheek die je moet betalen. Dan is er de WOZ-waarde. Dit is een geschat bedrag dat gebruikt wordt door de gemeente waar je woont en overheidsdiensten om heffingen op te leggen. Deze waarde zal door stijging in huizenprijzen waarschijnlijk hoger liggen dan de hypotheekwaarde toen je de woning kocht. Dan is er nog het bedrag dat een koper nu bereid is te betalen voor jouw woning. Als jij destijds 300.000 euro hebt betaald aan de vorige eigenaar en nu is er iemand die 400.000 euro biedt, dan is jouw huis dat laatste bedrag waard. En jij kunt 100.000 euro verdienen door je woning te verkopen. En dan hebben we nog de taxatiewaarde, dit is een bedrag dat hypotheekverstrekkers willen weten en gebaseerd is op een objectieve waardebepaling.

Dat zijn flink wat mogelijkheden met bedragen die flink kunnen afwijken. Nu weet je dus nog niet wat jouw huis waard is. Hoe kun je erachter komen met een gratis waardebepaling? En wat krijg je als je wel bereid bent te betalen?

Woningwaarde bepalen

Voordat we kijken naar de betrouwbaarheid van een gratis waardebepaling zullen we eerst even kijken naar de verschillende manieren om de woningwaarde te berekenen:

  1. WOZ-waarde: Deze waarde wordt bepaald door de gemeente op basis van een geautomatiseerd systeem. Er wordt gebruik gemaakt van gemiddelde huizenprijzen van vergelijkbare woningen met de peildatum een jaar eerder. Dit bedrag kan weer worden gebruikt om andere waardebepalingen uit te voeren, het zal zelden gelijk zijn aan de verkoopwaarde.
  2. Taxatiewaarde: Een erkend taxateur komt je huis bekijken en zal een standaard lijst met punten aflopen om zo tot een waarde te komen. Dit is een objectief bedrag toegespitst op de specifieke woning. Dit geeft bijvoorbeeld een bank informatie over de woningwaarde bij aanvraag voor een hypotheek. Je kunt bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding of erfenis ook objectief laten bepalen wat een huis waard is.
  3. Modelmatige taxatiewaarde: Dit is een taxatierapport dat inhoudelijk veel overeenkomsten vertoont met een taxatie aan huis maar dan op basis van een rekenmodel. Zonder naar de specifieke woning te kijken is het vaak mogelijk om de woningwaarde te benaderen. Steeds meer hypotheekverstrekkers accepteren deze online taxatie met een marge. Dit betekent dat je niet het volledige taxatiebedrag kunt onderbrengen in de hypotheek.
  4. Online waardebepaling: Dezelfde organisatie die online taxaties uitvoert kan ook online waardebepalingen uitvoeren tegen betaling. Daarnaast is er de gratis waardebepaling die je op huizensites zoals funda kunt uitvoeren. In dat geval worden er diverse bedragen gebruikt om tot een schatting te komen. Zo zijn de WOZ-waarde en de verkoopprijs openbaar beschikbaar en er zijn nog andere bronnen die gebruikt worden.
  5. Waardebepaling verkoopmakelaar: Net zoals bij een taxatie aan huis komt er ditmaal een verkoopmakelaar langs die de woning inspecteert. Er zal ook voor een deel gebruik worden gemaakt van statistische data, zo ontstaat er een compleet beeld van de woningwaarde. Deze uitkomst kan worden gebruikt om de vraagprijs te bepalen.

Dit zijn 5 manieren om de woningwaarde te bepalen, er zijn zelfs nog meer methoden. En de uitkomst zal steeds anders zijn. Dat is op zich niet vreemd want de waarde is voor iedere toepassing anders. Hoe werkt het als jij een huis bezit dat je wilt verkopen?

Gratis waardebepaling bij verkoop

Je hebt een woning die je wilt verkopen. De hypotheekverstrekker heeft hier in eerste instantie niet veel mee van doen zolang je na verkoop de hypotheek volledig aflost. Dit doet eigenlijk de koper door het verschuldigde bedrag over te maken naar de rekening van de notaris, die betaalt jouw hypotheekverstrekker en minus de kosten krijg jij wat er overblijft. Als de verkoopprijs echter lager uitvalt dan wat jij destijds betaald hebt voor de woning, dan moet je de rest uit eigen zak betalen, onderwaarde heet dit. De meeste huiseigenaren hebben echter overwaarde op hun woning, dus die optie laten we hier even buiten beschouwing.

Een taxatie laten uitvoeren kost je altijd geld ongeacht of het online of in persoon gebeurt. Als je een huis verkoopt dan hoef je deze kosten niet te maken en is een gratis waardebepaling al voldoende. Sterker nog; een verkoopmakelaar die langskomst om de waarde van jouw huis te berekenen geeft je meer informatie dan een bedrag zonder context. Een koper kijkt namelijk niet alleen naar de taxatiewaarde, die let ook op de energieprestaties. Een woning met label A levert meer op dan een huis met label C. Een neutraal ingerichte woning zonder persoonlijke details zorgt bij een bezichtiging voor meer respons dan een interieur dat heel specifiek op jouw huishouden is gericht. Zo zijn er allerlei subjectieve kenmerken die van invloed zijn op de verkoopwaarde.

Is een gratis waardebepaling betrouwbaar?

De taxatiewaarde is een bedrag dat zo objectief mogelijk tot stand komt. Bij een waardebepaling om tot een vraagprijs te komen komen er meer subjectieve aspecten aan bod. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je snel wilt verhuizen dan kun je de vraagprijs wat lager maken zodat je sneller je huis kunt verkopen. Je kunt ook een lijst maken met roerende zaken die je graag wilt aanbieden ter overname. Dit maakt geen deel uit van de onroerende zaken maar het maakt wel degelijk deel uit van de onderhandelingen. Een waardebepaling is eigenlijk een startpunt om een verkoopstrategie op poten te zetten. Wil je weten hoe dit in zijn werking gaat? Vraag direct een gratis waardebepaling aan en je komt snel in contact met een lokale verkoopmakelaar die geheel vrijblijvend de waarde van jouw woning komt opnemen.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Woning

Woning hoger laten taxeren

Kun je jouw woning hoger laten taxeren?

Lees meer
Woning

Woning hoger laten taxeren

Kun je jouw woning hoger laten taxeren?

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling