Je tuin is medebepalend voor de verkoopwaarde van je huis

vrijdag 8 maart 2024

Lang niet iedereen staat er voldoende bij still, maar de kwaliteit van je voor- en achtertuin zijn medebepalend voor de verkoopwaarde van je huis. Vergt de tuin veel onderhoud, dan zal een potentiële koper dit altijd in zijn achterhoofd houden bij het plaatsen van een bieding. Een mooie, goed onderhouden tuin met een groene uitstraling is dus zeker aan te bevelen als jij speelt met de gedachte om je huis te verkopen.


 Psychologisch effect

Niet voor niets adviseren makelaars vaak om wat aan de tuin te doen, als ze zien dat die wel een onderhoudsbeurtje kan gebruiken. Je tuin is immers het eerste visitekaartje voor bezoekers van jouw huis. Hierbij speelt ook een psychologisch effect mee: hoe goed is jouw huis onderhouden, als je tuin een puinhoop is?

Het levert een eerste indruk op en natuurlijk wil je die zo positief mogelijk laten zijn. De vraag is dan nog in hoeverre de tuin veel planten moet bevatten. Immers, een keurig verzorgde tuin met een gazon en een mooi terras, waarop je een tuinset voor 4 personen hebt staan, ziet er ook zeer representatief uit. Het gaat er vooral om dat het onderhoud van de tuin goed bijgehouden is.


 Groen geniet de voorkeur

In elk geval is het aan te bevelen om niet de hele tuin te betegelen. Is dat momenteel wel het geval? Haal dan wat tegels weg en leg in plaats daarvan een gazon of wat plantenborders aan. De gedachte hierbij is dat een versteende tuin niet goed in staat is om hemelwater adequaat te kunnen verwerken.

Een groene tuin wordt tegenwoordig als maatschappelijk verantwoord gezien en men is daarom graag bereid om daar iets extra voor te betalen. Natuurlijk mag je wel gewoon een gedeelte betegeld laten, zodat je een mooi plekje houd om bijvoorbeeld een loungestoel tuin te kunnen plaatsen. Je wilt immers ook wel een beetje kunnen relaxen in eigen tuin.


 Hoe groter, hoe beter

Aan de omvang van de tuin kun je over het algemeen zelf niets veranderen. De tuin loopt over het algemeen tot aan de erfgrens en verder kun je niet gaan.

Toch is het nuttig om te weten dat de waarde van een tuin pas echt gaat meetellen voor de verkoopprijs van een huis als de tuin een bepaalde omvang heeft. Een tuin onder de tien vierkante meter levert geen substantiële meerwaarde.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Waarde

Waarde van je huis laten stijgen: 10 duurzame tips voor een hogere woningwaarde

Waarde van je huis laten stijgen: 10 duurzame tips voor een hogere woningwaarde

Lees meer
Slimme

Slimme tips om je huis te verduurzamen zonder in te leveren op comfort

Slimme tips om je huis te verduurzamen zonder in te leveren op comfort

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling