Voor hoeveel is een huis verkocht? | Je ontdekt het hier

woensdag 30 juni 2021

Je bent op huizenjacht. Huis naar huis wordt verkocht terwijl jij steeds misgrijpt. Heb je toch te weinig geboden, voor hoeveel is dat huis eigenlijk verkocht? Hoewel je lang niet alles over Nederlandse burgers mag weten volgens de privacywetgeving is er toch opvallend veel informatie openbaar beschikbaar. Zo kun je de transactie prijs van een woning opzoeken en de prijsgeschiedenis van een huis bekijken. Hoe dit werkt, wat het kost en wat je kunt met deze informatie lees je op deze pagina.

Prijsgeschiedenis huis opvragen

Het Kadaster houdt al jarenlang de woningwaarde van huizen en gebouwen in Nederland bij. Tot enkele jaren geleden was deze informatie voorbehouden aan makelaars en particulieren die bereid waren om diep in de buidel te tasten. Tenminste, bijna 25 euro voor iedere aanvraag kan flink aantikken. De regering besloot dat dergelijke informatie vrij toegankelijk moest zijn, sindsdien kan iedereen de WOZ-waarde gratis opvragen.

De WOZ-waarde is een schatting van de waarde die een woning heeft. Dit is niet hetzelfde als de verkoopsom die uiteindelijk wordt betaald. Ook de transactie prijs wordt door het Kadaster geregistreerd. Bij overdracht van een woning zal de notaris namelijk het koopcontract laten registreren en opnemen in het Kadaster. En deze informatie is ook weer op te vragen, al moet je hier wel voor betalen.

Wil je weten wat er in het verleden voor een huis is betaald? Dit kun je op drie manieren opvragen via het Kadaster:

  • Via het product eigendomsinformatie via de webshop van het Kadaster. Je ontvangt dan één koopsom met aanvullende informatie over de woning.
  • Via het product koopsominformatie via de webshop van het Kadaster. Je ontvangt in dit geval alle koopsommen van huizen met dezelfde postcode die in dat jaar en de voorgaande vijf jaren zijn verkocht.
  • Via SMS kun je één koopsom zonder verdere informatie via een tekstbericht opvragen bij het Kadaster. Dit is de goedkoopste optie maar je hebt dan geen informatie over de prijsgeschiedenis van het huis.

In de eigendomsinformatie staat naast de koopsom ook informatie over de eigenaar en de gebruiksrechten van het perceel. Ook zul je de eventuele beperkingen zien en de oppervlakte. Voor appartementen is niet alle informatie beschikbaar. Als je de koopsominformatie aanvraagt dan krijg je minder informatie over de woning maar wel voor alle woningen en appartementen binnen de postcode die in een periode van vijf jaar zijn gekocht door particuliere huiseigenaren. Je ziet naast de postcode ook het huisnummer, de koopsom en de oppervlakte maar geen persoonsinformatie of gebruiksrechten.

Er zijn naast het Kadaster ook commerciële partijen die dezelfde informatie met extra data leveren tegen betaling. Let goed op want de meerprijs kan flink oplopen.

Waarde huis opvragen gratis

Een woningrapport aanvragen via het Kadaster is de meest uitgebreide optie, dit product dient als basis voor een waardebepaling. Bij dit product krijg je niet alleen informatie over de eigenaar en oppervlakte maar ook details waaronder:

  • Het bouwjaar, de inhoud en oppervlakte.
  • Een omgevingskaart en Kadastrale kaart.
  • Foto’s van de straat en woning.
  • Of het pand een monumentale status heeft.
  • Het energielabel als deze is vastgesteld.
  • De geschatte waarde van de woning.
  • Verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving.
  • De prijsontwikkeling van woningen in de provincie en de rest van Nederland.

De informatie kan afwijken per woning, niet overal is dezelfde data beschikbaar. Deze informatie is niet gratis, het opvragen van de WOZ-waarde of een online waardebepaling via een huizensite wel. Maar die bieden minder uitgebreide informatie en zekerheid.

Wat is de transactie prijs woning?

De koopsom wordt ook wel de transactie prijs van de woning genoemd. Dit is soms gelijk aan de taxatiewaarde maar dit hoeft niet. Op basis van de taxatiewaarde kun je een hypotheek aanvraag indienen voor maximaal dit bedrag, toch kan de transactie prijs hoger uitvallen. Zeker in de huidige woningmarkt. De waarde van een woning is geen vast gegeven, de verkoopsom wel. Als je weet dat de vorige eigenaar een jaar eerder 300.000 euro heeft betaald, dan zal een vraagprijs van 400.000 euro dit jaar wel wat toelichting vereisen. Zo kan het opvragen van de prijsgeschiedenis duidelijkheid verschaffen.

De transactie prijs zal bij een makelaar die werkt op basis van courtage ook van belang zijn. Zo betaal je voor een huis met een koopsom van 300.000 euro op basis van 1% makelaarscourtage 3000 euro, met 1,5% loopt dit bedrag op tot 4500 euro. Er zijn ook internetmakelaars die aanzienlijk goedkoper zijn maar dan wordt er wel meer verwacht van de koper of verkoper. Door makelaarstarieven met elkaar te vergelijken kun je veel geld besparen.

Wat kun je met deze informatie?

Je weet nu voor hoeveel een huis is verkocht. Je weet de prijsgeschiedenis van een huis en je hebt nog meer informatie. Wat nu? Voor zowel de koper als de verkoper zijn er voordelen om deze informatie op te vragen:

Voor de koper

Is je droomhuis verkocht? Je weet nu precies wat de nieuwe eigenaar betaald heeft, zo kun je de volgende keer bij een vergelijkbaar huis strategisch bieden om een kans te maken. Dit biedt geen garanties maar je staat wel sterker in de bieding oorlog. Ook als je nog in de oriënterende fase bent is het prettig om de woningwaarde te weten van huizen. Je kunt dan je verwachtingen bijstellen op de realiteit. Je wilde graag een vrijstaande woning maar nu zie je dat een bescheiden rijtjeswoning beter in je budget past.

Voor de verkoper

Als verkopende partij is het uiteraard heel handig om te weten wat er voor soortgelijke woningen is betaald. Je kunt zo een strategische prijs bepalen op huizensites als funda, je ziet ook waar de grens ligt voor jouw woning. Het is eveneens mogelijk dat je ervoor kiest om in je huis te blijven wonen en de boel te gaan verbouwen. Met gratis of goedkope informatie over de waarde van jouw woningen en andere huizen kun je weloverwogen beslissingen maken waarmee je duizenden euro’s voordeel kunt behalen.

Woning als investering?

Met negatieve rente op je spaargeld is het aantrekkelijker dan ooit om een huis te kopen als investering. De waarde van je woning moet dan wel stijgen, dit is nooit met 100% zekerheid te bepalen. De regel is dan ook voor iedereen; koop geen huis als je twijfelt of je deze kunt betalen. Uiteraard kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie maar daar wil je liever geen aanspraak op maken. Als de wooncrisis daadwerkelijk opgelost wordt dan bestaat er de kans dat een koopwoning in waarde daalt. Zolang de vraag hoger ligt dan het aanbod zullen huizen hun waarde behouden. Op dit moment lijkt een huis kopen nog een goede investering mits je slimme keuzes maakt op basis van feitelijke informatie.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Voorspelling

Voorspelling huizenmarkt

Wil je graag weten wat de huizenmarkt gaat doen? Klik en bekijk onze voorspellingen

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling