Eigenaar woning achterhalen

dinsdag 27 juli 2021

Je ziet een huis en je wilt weten wie de eigenaar is. Dit kan de bewoner zijn maar dit is natuurlijk niet altijd het geval. Wellicht wil je weten wie de vorige eigenaar was of de eigenaar 50 jaar geleden. Is dit privé informatie of kun je dit soort gegevens ergens opzoeken? Zoveel vragen, gelukkig hebben wij antwoorden voor je. Wil je de eigenaar van een woning achterhalen? We helpen je zoeken!

Waarom de eigenaar achterhalen?

Er zijn verschillende redenen om de eigenaar van een woning te willen weten. Misschien zie je ergens een leeg bedrijfspand staan waar je als ondernemer interesse naar hebt. Of er staat een woning in de buurt die compleet verwaarloosd is en je wilt hier de eigenaar van op de hoogte stellen of wellicht zelfs juridische actie ondernemen. In dat geval heb je behoefte aan informatie over het huis, appartement of perceel.

Normaal gesproken zal er op een perceel een enkel pand staan met een uniek adres maar dit is niet altijd het geval. Daarnaast zal de eigenaar van het perceel meestal ook de eigenaar van het pand zijn maar ook dit is niet altijd zo. Als er meerdere adressen bestaan op hetzelfde perceel dan spreekt men van appartementsrecht. Dit is het recht van een persoon om eigenaar te zijn van een stuk grond of deel van een gebouw. Als er geen gebouw staat op het betreffende perceel dan spreken we van een perceeleigenaar.

Eigenaar perceel opzoeken gratis

Als je de eigenaar van een perceel wilt opzoeken dan kun je hiervoor terecht in de Basisregistratie Kadastrale Percelen van het Kadaster. In dit systeem zijn eigenaren van zowel appartementen als percelen opgenomen. Je kunt de eigendomsinformatie op verschillende manieren aanvragen, via de website van het Kadaster of via commerciële partijen.

Als je naar de website van het Kadaster gaat dan kun je een deel van de informatie uit de openbare registers gratis opvragen. Er zijn ook producten die je tegen betaling kunt downloaden zoals de eigendomsinformatie. Je ziet dan direct wie de huidige eigenaar is en of er beperkingen zijn voor het betreffende perceel. Zo kan het bijvoorbeeld een monument betreffen. Je ziet wie gebruik mag maken van het perceel, de oppervlakte en de prijs uit de meest recente verkoopakte als deze bekend is. Als je informatie wilt ontvangen over geregistreerde hypotheken en beslagen dien je het product ‘hypotheekinformatie’ aan te vragen. Om de eigendomsinformatie uit het Kadaster aan te vragen betaal je momenteel € 2,95 voor een digitaal exemplaar.

Naast het officiële Kadaster zijn er ook nog andere websites waar deze term in voorkomt. Het betreft in dit geval commerciële aanbieders die openbare data uit het Kadaster gebruiken om diverse digitale diensten aan te bieden. Zo betaal je voor eigendomsinformatie uit het Kadaster plotseling € 16,95 in plaats van € 2,95. Het is mogelijk dat je wat meer informatie gebundeld krijgt bij dit soort documenten maar in principe betaal je een stuk meer voor dezelfde informatie. Zolang er een dienst wordt toegevoegd aan de Kadaster informatie is dit toegestaan, het kan voor veel consumenten wel onduidelijk zijn. Als je op zoek bent naar informatie over een perceel of eigenaar doe je er dus goed aan om eerst naar de officiële website van het Kadaster te gaan, als je de gewenste informatie daar niet kunt vinden dan hebben die commerciële aanbieders wellicht wat je zoekt.

Gratis eigendomsinformatie opzoeken

Als het je eigen perceel betreft dan is het mogelijk om gratis de eigendomsinformatie op te vragen. In dat geval ga je naar de website van Mijn Overheid, het digitale portaal van de overheid. Dat is dezelfde plek waar je informatie kunt opzoeken over je belasting aangifte, kinderbijslag of paspoort verlenging of de eigendomsinformatie van je eigen perceel. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar van het land bent.

Vorige eigenaar woning achterhalen

Je kunt niet zomaar de vorige eigenaar van een woning achterhalen. Informatie zoals de WOZ-waarde is gratis op te vragen via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, dit is een dienst die onderdeel uitmaakt van het Kadaster. Voor een historie van eigenaarschap zul je wel moeten betalen. De kosten zijn afhankelijk van de periode waarvoor je de eigenaarsinformatie wilt opvragen. Daarbij zijn er vier opties:

  1. Tot 1989
  2. Tot 1950
  3. Tot 1838
  4. Een periode die je zelf kiest

Na het indienen van een aanvraag zul je de informatie binnen twee werkdagen digitaal ontvangen.

Dit geldt ook voor de eigenaar van een bedrijfspand. Als het een pand betreft dat momenteel niet in gebruik is dan zal er contactinformatie vermeld worden. Als het pand wel actief gebruikt wordt en het niet duidelijk is wie de eigenaar is zou je deze informatie ook kunnen vragen aan de gebruiker. Dit soort informatie zal een concurrent overigens niet snel geven.

Eigenaar bedrijfspand achterhalen

De eigendomsinformatie geeft aan wie de eigenaar is van het perceel, dit kan een particuliere eigenaar zijn of een onderneming. Via het Kadaster kun je ook de eigenaar van een bedrijfspand of een perceel achterhalen om er bijvoorbeeld contact mee op te nemen. Op de koopakte staat vermeld wie de eigenaar is van een bedrijfspand. Daarbij is het mogelijk dat er een splitsing is van juridisch eigenaar en een economisch eigenaar. In dat geval zal de juridisch eigenaar de beschikking toegekend krijgen. Als je op zoek bent naar specifieke informatie maar je kunt door die zee van documenten en websites niet het antwoord vinden op je vraag, dan zou je ook contact op kunnen nemen met een makelaar die je verder kan helpen.

Gemeente- en waterschapsbelastingen

Bij het betalen van belastingen kan het van belang zijn wie eigenaar is van een perceel of pand. Als er meerdere eigenaren zijn dan kunnen de kosten ook gedeeld worden. In dat geval moet hiervoor een aanvraag worden ingediend. De GBLT zal in dan bepalen wat er mogelijk is. Deze organisatie maakt gebruik van het Handelsregister om te bepalen wie de gebruiker is van een pand. Als er slechts een deel van het pand in gebruik dan wordt bekeken of jouw deel eigen voorzieningen heeft. Als dit niet het geval is dan zal de eigenaar de beschikking verleend krijgen voor het gebruik.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Voor

Voor hoeveel is een huis verkocht

Wil je graag weten voor hoeveel een huis is verkocht?

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling