Online Taxatie huis

maandag 24 oktober 2022

Online taxatie huis

Een taxatie is een waardebepaling die wordt uitgevoerd door een expert die op basis van een aantal kenmerken de waarde van een object kan bepalen. Taxateurs vind je overal waar waardevolle zaken zijn, zoals in de kunstwereld en uiteraard in de vastgoedsector. Kun je een online taxatie van je huis laten uitvoeren en is deze berekening dan betrouwbaar? Het verschil tussen waardebepaling en taxatie, online en ter plekke leggen we in het kort uit op deze pagina.

Hoe werkt een waardebepaling?

Hoewel de termen regelmatig door elkaar worden gebruikt is er verschil tussen een waardebepaling en de online taxatie van een huis. Een waardebepaling is een schatting van de woningwaarde door een vakkundig persoon zoals een verkoopmakelaar. Die zal de technische kenmerken van het object inventariseren en daarbij waar mogelijk specifieke informatie verzamelen over de individuele woning. Dit kan op aanvraag, dan geeft de huiseigenaar details door over de woning, of direct op locatie. In het laatste geval komt er een lokale makelaar over de vloer die nauwkeurig kan bepalen wat de waarde is van jouw huis.

Een waardebepaling heeft geen juridische waarde. Je kunt er bijvoorbeeld geen NHG of hypotheek mee aanvragen. Je bent dan verplicht om een taxatierapport te overleggen. Je zult dan een online taxatie van je huis aanvragen of een erkend taxateur inschakelen. Per hypotheekverstrekker kunnen de voorwaarden voor een taxatierapport afwijken.

Wist je dat je gratis en vrijblijvend een waardebepaling van je huis kunt aanvragen bij lokale makelaars? Je weet dan niet alleen wat de marktwaarde is van een vergelijkbare woning maar van jouw eigen huis. Op basis van de uitkomst kun je opties overwegen zoals je huis verkopen of eerst verkoopklaar maken om zo een hogere koopsom te behalen.

Hoe werkt een taxatie?

Taxateur is niet zozeer een beroep als een specialisme binnen een beroepsgroep. Als het gaat om vastgoed dan betreft het doorgaans makelaars die een opleiding hebben gevolgd om taxaties uit te mogen voeren. Taxateurs moeten aan strenge voorwaarden voldoen en behoren onpartijdig te zijn bij het beoordelen van een woning. Dat is een groot verschil met een waardebepaling, een taxateur voert het werk uit zonder rekening te houden met de wensen van de opdrachtgever. Dan zou het rapport namelijk niet langer betrouwbaar zijn. Als 3 kopers ieder 1 taxateur kiezen om hetzelfde huis te beoordelen dan zou de uitkomst voor ieder rapport hetzelfde moeten zijn. In de praktijk kan dit iets verschillen maar veel mag het niet zijn. Een bank wil namelijk zekerheid en dat is wat een onafhankelijk taxatierapport levert.

Als opdrachtgever schakel je een taxateur in die in de buurt van het object staat ingeschreven. Je kunt dus niet zomaar iedere taxateur in Nederland inschakelen. De kosten zullen op een overeenkomstig niveau liggen maar er zijn geen standaard tarieven bepaald voor taxaties. Het taxatierapport laten valideren door het NWWI is optioneel, in een aantal gevallen wordt dit wel vereist. Validatie betekent dat een taxateur op afstand controleert of het rapport volgens de voorschriften tot stand is gekomen.

Hoe werkt een online taxatie?

Het is sinds 2021 bij een aantal hypotheekverstrekkers mogelijk om een online taxatie van een huis te laten opstellen. Deze methode werd al langer toegepast door vastgoed professionals, er zijn nu steeds meer hypotheekverstrekkers die de Calcasa online taxatie accepteren bij aanvraag van een hypotheek. Calcasa is een organisatie met een enorme database aan gegevens over huizen in Nederland. Sinds enkele jaren zijn de berekeningen zo accuraat gebleken dat hypotheekverstrekkers deze rapporten accepteren, overigens wel onder specifieke voorwaarden.

Er zijn enkele beperkingen bij de online taxatie van een huis. In de eerste plaats kun je niet het volledige taxatiebedrag lenen maar maximaal 90 procent van de taxatiewaarde. Het risico voor de geldverstrekker ligt namelijk iets hoger bij een taxatie op afstand. Daarnaast werkt dit systeem alleen voor huizen met vergelijkbare panden in het bestand. Als je een huis op maat hebt laten bouwen of in een niet-courant huis woont dan is er geen betrouwbare taxatiewaarde te bepalen. In dat geval zul je alsnog een afspraak moeten inplannen bij een lokale taxateur.

Een online taxatie van je huis gaat snel en is aanzienlijk goedkoper dan een taxateur over de vloer. Als jouw huis niet geschikt blijkt te zijn voor een online taxatie dan krijg je het bedrag retour gestort.

Hoe werkt een taxatie ter plekke?

Een taxateur die langskomt zal net als bij een online taxatie van je huis ook gebruik maken van een aantal standaard gegevens. Het verschil is dat er bij een inspectie ter plekke meer oog is voor zaken als onderhoud en aanpassingen die uitgevoerd zijn sinds de oorspronkelijke oplevering. Een taxateur geeft geen advies maar kijkt wel nauwkeuriger naar het pand dan bij een online taxatie mogelijk is. Als opdrachtgever mag je aanwezig zijn bij de inspectie, dit zal doorgaans de aspirant koper zijn. Het resultaat mag echter niet afwijken op basis van jouw wensen. Als je liever iets meer leent bijvoorbeeld of juist een lagere taxatiewaarde voor ogen hebt om de WOZ-waarde te verlagen.

Heb je een online taxatie huis nodig?

Een taxateur die aan huis komt werkt doorgaans voor de koper, een makelaar die een waardebepaling uitvoert werkt voor de verkoper. Veel makelaars zijn tevens taxateurs, ze nemen een andere rol in op basis van de vraag. Als je een eigen woning verkoopt dan heb je in principe geen taxatierapport nodig, een waardebepaling levert veel meer nuttige informatie op over de verkoopprijs en de manieren waarop je de waarde van de woning kunt verhogen. Bij aankoop van een huis of verkoop bij echtscheiding of een erfenis dan biedt een taxatie uitkomst.

Een online waardebepaling zal doorgaans het minst nauwkeurige resultaat geven omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van standaard beschikbare informatie. Een waardebepaling door een deskundig makelaar kan je enorm helpen bij het bepalen van de vraagprijs. Welk soort taxatie je nodig hebt hangt af van de toepassing. Als er wordt gevraagd naar een taxatierapport controleer dan wat je precies nodig hebt; een online taxatie van een huis (desktop taxatie), een fysieke taxatie door een taxateur aan huis en met / zonder validatie door het NWWI. Anders loop je het risico dat je tweemaal moet betalen voor een taxatierapport.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Funda

Funda Waardecheck

Wat is de funda waardecheck?

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling