Huispedia.nl | Wat is het precies en hoe werkt deze website?

zondag 13 juni 2021

Huispedia is een groot, onafhankelijk woningplatform met zo’n 3 miljoen bezoekers per maand. Neem controle over je eigen huis, zoek dienstverleners op of zet je woning te koop via deze huizensite. De woningmarkt is altijd in verandering, met Huispedia blijf je op de hoogte van woningwaarde en de mogelijkheden met jouw huis.

Wat is Huispedia?

Hoewel het mogelijk is om je huis te verkopen via Huispedia is dit niet verplicht. Je vindt dan ook niet alleen huizen die momenteel te koop staan maar alle huizen in Nederland. Koop, huur, in de markt of niet; als de woning in Nederland staat dan kun je hier direct de woningwaarde opzoeken en bijvoorbeeld bekijken of er een supermarkt op loopafstand is.

De meeste informatie op deze huizensite wordt automatisch gegenereerd door een algoritme, op basis van informatie van het Kadaster en andere data. Daarmee zal de woningwaarde een schatting zijn van de werkelijke waarde, er wordt geen waardebepaling ter plekke uitgevoerd. Daarmee is het mogelijk dat er informatie ontbreekt of niet juist is. In dat geval kan de rechtmatige eigenaar deze informatie aanpassen. Als je liever niet hebt dat jouw woning op Huispedia staat dan kun je deze publicatie laten verwijderen. Houd er dan wel rekening mee dat jouw woning nog steeds in andere databases zal voorkomen zoals die van het Kadaster.

Huispedia woningwaarde

De woningwaarde via Huispedia wordt gebaseerd op openbare data vanuit het Kadaster. Dit is een organisatie die in opdracht van de Rijksoverheid informatie over vastgoed in Nederland in kaart brengt inclusief de woningwaarde. Deze informatie wordt door Huispedia overgenomen en gecombineerd met andere vrij te verkrijgen informatie. Ze verzinnen dus niet zelf deze waarde. Dezelfde Kadaster data wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld de WOZ-waarde te bepalen die je ieder jaar ontvangt van je gemeente. Op basis van die schatting moet je Onroerende Zaak Belasting afdragen. Als je het dus niet eens bent met de woningwaarde zoals deze op Huispedia wordt weergegeven dan zul je actie moeten ondernemen om dit aan te passen.

De nauwkeurigheid van de Huispedia woningwaarde is afhankelijk van de informatie die bekend is over de woning. Denk aan bouwjaar, woningtype, oppervlakte etc. Ook moet er voldoende informatie beschikbaar zijn over vergelijkbare woningen. Als het een standaard woning betreft in normale staat zal de berekening meer betrouwbaar zijn dan wanneer het een heel specifieke woning betreft die niet in een standaard hokje past. Er wordt op de huizensite een marge aangehouden maar ook daar passen unieke woningen niet altijd in.

Woning beheren op Huispedia

Als je niet tevreden bent met de juistheid van de informatie op Huispedia maar geen bezwaar hebt tegen de publicatie van je huis, dan kun je zelf informatie corrigeren of aanvullen. Dit doe je via de optie ‘beheer jouw woning’ die beschikbaar is bij het openen van een account. Op het moment dat iemand zelf de woning gaat beheren is er geen sprake meer van onafhankelijke informatie over de woning. Gebruikers van Huispedia kunnen hun eigen woning te koop zetten, het is dan wettelijk verplicht om juiste informatie te verschaffen. Als koper zul je ook goed moeten opletten dat alles klopt. Ben je op zoek naar een aankoop- of verkoop makelaar? Je kunt direct via Huispedia aanbieders met elkaar vergelijken.

Huispedia ervaringen

Als we naar de ervaringen van gebruikers online kijken dan kunnen we constateren dat pakweg driekwart van de bezoekers tevreden of zeer tevreden is met de dienstverlening van Huispedia. Er zijn ook punten van kritiek, zoals het publiceren van informatie over individuele huizen zonder expliciete toestemming. Dat is overigens toegestaan maar zeker als de data niet juist is kan dit als hinderlijk worden ervaren. Daarnaast lopen de meningen over de communicatie met deze huizensite zeer uiteen. Van onbereikbaar tot zeer goed meedenken, de ervaringen met contact zijn wisselvallig. Met name de huizenbezitters die geen zin hebben om zelf alles uit te zoeken vinden het prettig dat er veel informatie wordt gegeven en dat er snel contact kan worden gelegd met een makelaar die het stokje overneemt. Dat is best opvallend aangezien één van de oprichters juist met deze site is begonnen na zelf buiten de makelaar op zijn zaakjes te regelen.

Huispedia hoe werkt het?

Op Huispedia staan alle woningen van Nederland, dus ook die van jou. Woon je in een sociale huurwoning die niet te koop staat? Ook dan verschijnt jouw huurhuis in de resultaten inclusief woningwaarde. Dat lijkt vreemd en niet praktisch omdat een groot aantal woningen in Nederland helemaal niet bestemd zijn voor verkoop. Toch zit hier wel een gedachte achter.

Het doel van Huispedia is transparante informatie geven over alle woningen van Nederland. Je geeft een adres in en je ziet direct de geschatte woningwaarde en informatie over de omgeving. Als eigenaar weet je direct wat andere mensen kunnen zien over jouw woning, je kunt ook bepalen of verhuizen op dit moment interessant is. Als bijvoorbeeld blijkt dat huizen die je op het oog hebt veel te duur zijn, of dat je met enkele verbouwingen de woningwaarde van je huis flink kunt opkrikken, dan kun je op basis van deze informatie je keuze maken.

En als jij het niet prettig vindt om jouw woning met alle cijfers en statistieken terug te vinden op Huispedia? Dan kun je deze woning laten verwijderen, dit wordt ‘opt-out’ genoemd. Je moet dus zelf een handeling verrichten om je huis uit de database te laten verwijderen. Is dat vervelend? Informatie over huizen in Nederland behoort tot het publieke domein. Veel cijfers op Huispedia komen uit openbare bronnen zoals het Kadaster en de Rijksoverheid. Met andere woorden; je kunt alle informatie ook elders vinden. Huispedia voegt de informatie uit meerdere openbare bronnen samen en biedt dit aan als commercieel bedrijf. Het kan dus wat vreemd overkomen om gedetailleerde informatie over jouw huis te vinden op Huispedia maar het is volledig legitiem.

Hoe verdient Huispedia geld?

Gratis informatie, gratis plaatsing, gratis verkopen, er zal toch ergens geld verdiend moeten worden? Huispedia werkt met een aantal affiliates, dit zijn aanbieders waar je mee in contact kunt treden via deze huizensite. Zo kun je een schatting van de telecom kosten zien en direct prijzen vergelijken van aanbieders op dat adres. Je kunt via Huispedia naar een verzekeraar gaan of een makelaar / taxateur inschakelen. Zo zijn er behoorlijk wat commerciële opties waarmee Huispedia de basisfunctionaliteit gratis kan aanbieden voor gebruikers.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Voorspelling

Voorspelling huizenmarkt

Wil je graag weten wat de huizenmarkt gaat doen? Klik en bekijk onze voorspellingen

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling