Funda Waardecheck

maandag 24 oktober 2022

Funda Waardecheck

Je zou denken dat de meeste bezoekers op funda kopers zijn die op zoek zijn naar een (volgend) huis. Toch zijn er ook veel huiseigenaren die gebruik maken van deze site om de verkoopwaarde van hun woning in te schatten. Je kunt natuurlijk geen appels met peren vergelijken, net zoals je niet een prachtige villa met een uitgewoond krot kunt vergelijken. Je kunt wel een indicatie krijgen van de waarde. Naast zelf gaan rekenen kun je de funda Waardecheck uitvoeren. Wat dit is, hoe het werkt en of deze informatie betrouwbaar is bekijken we op deze pagina.

Wat is funda?

Als je een huis wilt kopen of een huis bezit dan heb je vast al ooit van funda gehoord. Het is de grootste huizensite van Nederland, hier vind je het aanbod koophuizen dat via makelaars van NVM, VBO en VastgoedPro wordt aangeboden. Je kunt als particuliere huiseigenaar dus niet zelf jouw woning publiceren. Er zijn online verkoopmakelaars die relatief goedkoop hun diensten aanbieden en de meest tijdrovende werkzaamheden aan de huiseigenaar overlaten maar zonder een erkende makelaar kun je hier jouw huis niet verkopen.

Voor kopers is het platform gratis te gebruiken, er zijn wel een aantal functies die alleen te gebruiken zijn na inloggen zoals de funda Waardecheck. Een account maken is gratis, vervolgens kun je favorieten kiezen, alerts instellen en de funda Waardecheck aanvragen. Op het moment dat je een woning vindt die bij je past neem je contact op met de makelaar die de verkoop verder verzorgt. Het platform is eigendom van NVM maar opereert als zelfstandige organisatie. Verkopers kunnen met premium opties hun huis beter zichtbaar maken zoals met video en 360 graden fotografie.

Wat is de funda Waardecheck?

Met de funda Waardecheck kun je een indicatie krijgen van de woningwaarde die jouw huis heeft. Er is informatie bekend over de verkoopprijzen van veel huizen in Nederland, door hiervan een gemiddelde te nemen kan er een bedrag worden bepaald voor jouw huis. Als er in de buurt de afgelopen tijd relatief veel huizen zijn verkocht dan zal de foutmarge kleiner zijn, als er weinig vergelijkbare woningen van eigenaar zijn gewisseld dan is deze marge juist groter. Om tot een waarde te komen wordt rekening gehouden met de volgende kenmerken:

  • Waar het huis staat
  • Hoe groot de oppervlakte is
  • Verkoopprijzen in de buurt
  • Het bouwjaar van jouw woning
  • Wat voor een soort huis het betreft
  • De oppervlakte van het perceel
  • Wat de staat is van onderhoud

Er zijn dus enkele objectieve meetpunten en daarnaast zijn er kenmerken die niet objectief te bepalen zijn zoals de staat van onderhoud. Daarom moet de funda Waardecheck als een schatting worden beschouwd, je kunt er letterlijk niet zoveel waarde aan hechten dus. Dit geeft funda overigens duidelijk aan op de pagina van funda Waardecheck, voor een meer betrouwbare uitkomst kan een makelaar de waardebepaling uitvoeren of je vraagt een taxatie aan.

funda Waardecheck is geen taxatie

De waarde die uit de berekening komt is een schatting gebaseerd op algemene informatie. Er worden wat extra details aan de eigenaar gevraagd om de optelsom iets nauwkeuriger te maken maar je kunt er geen rechten aan ontlenen. Als je een hypotheek wilt aanvragen dan zul je echt een taxatie moeten aanvragen. Dit kan een taxatierapport zijn die opgesteld wordt door een taxateur in de buurt, voor een aantal woningen is een online taxatie voldoende. Kun je bij iedere makelaar een taxatie aanvragen? Nee, hoewel veel makelaarskantoren ook woningtaxatie aanbieden is dit zeker niet altijd het geval. Daarnaast kunnen de tarieven per aanbieder ook afwijken.

Zijn alle online waardebepalingen hetzelfde?

De funda Waardecheck is één van de vele geautomatiseerde woningwaarde opties die je online kunt vinden. De wijze waarop het resultaat tot stand komt kan enigszins verschillen maar de basis zal hetzelfde zijn. Als eerste kan de WOZ-waarde van iedere woning in Nederland uit openbare databanken worden gehaald, dit geeft een indicatie van de woningwaarde. Ook is er veel feitelijke informatie op te halen over ieder adres zoals het bouwjaar en de oppervlakte. Als er in de buurt een aantal huizen onlangs verkocht zijn dan komt er een bedrag uitrollen zonder dat er een mens aan te pas komt. Als jouw huis ‘standaard’ is en vaak van eigenaar wisselt dan zal een schatting op basis van dergelijke kenmerken vrij nauwkeurig zijn maar waardebepalingen zoals de funda Waardecheck zijn puur indicatief. Wil je de werkelijke verkoopwaarde weten? Dan heb je toch echt een verkoopmakelaar nodig.

Hoe vraag ik een echte waardebepaling aan?

De funda Waardecheck werkt op basis van software. Er komt geen makelaar aan te pas, er ligt een algoritme achter dat een berekening voor je maakt. Een lokale verkoopmakelaar van vlees en bloed kan bij je langskomen om ter plekke de woning op te nemen. Meten is vaak niet nodig als er bouwtekeningen zijn, het gaat vooral om zichtbare aanpassingen en de staat van onderhoud. Ook de voorkeuren van de huiseigenaar komen aan bod. Ben je flexibel met de datum van overdracht? Dan kun je wachten op het beste bod. Heb je haast met je huis verkopen? Dan moet je snel schakelen en jouw huis zo aantrekkelijk mogelijk aanbieden op funda en / of andere huizensites. Je kunt gratis een echte waardebepaling aanvragen door makelaars in jouw postcode gebied. Het betreft een vrijblijvende waardebepaling waarbij je praktisch advies zult krijgen die toegespitst is op jouw situatie. In overleg met de verkoopmakelaar kun je dan bepalen wat de beste vervolgstappen zijn.

Is een waardebepaling beter dan een taxatierapport?

Omdat een huis taxeren behoorlijk prijzig kan zijn zou je denken dat een taxatie het meest nauwkeurig is. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. De taxatiewaarde is een neutraal bedrag dat nuttig is voor hypotheekverstrekkers, voor de verzekering of bij een verkoop waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Bij verkoop door een particuliere huiseigenaar zal een waardebepaling door een vakkundig verkoopmakelaar in de buurt meer geschikt zijn. Dan wordt er rekening gehouden met meer subjectieve kenmerken zoals de werkelijke staat van de woning, het onderhoud en zelfs de inrichting heeft invloed op de marktprijs. Als je geld moet betalen voor een nieuwe woning dan moet je een goede taxatie en bouwkundige keuring laten uitvoeren, als je geld krijgt van de koper dan is een waardebepaling een beter idee om de opbrengst te maximaliseren.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling van jouw woning

Start Waardecheck
1

Vul je postcode in

Vul je gegevens in en we brengen je in contact met een erkende makelaar

2

Contact moment

Als we een lokale makelaar hebben gevonden dan zal hij of zij contact met jou opnemen

3

Waardebepaling

Ontvang gratis en vrijblijvend een uitgebreide waardebepaling van jouw woning

4

Volgende stap

Bepaal zelf je volgende stap en bespaar op de makelaarskosten

Gerelateerde artikelen

Online

Online taxatie huis

Kun je online een taxatie uit laten voeren van je huis?

Lees meer

Wat is mijn woning waard?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden?

Gratis waardebepaling